100 bin TL’ye kadar ceza!Konut ve otomobil satışında yeni karar

Ticaret Bakanlığı, konut ve otomobil satışlarındaki düzenlemelerin önlenmesi amacıyla sosyal medya platformlarına yönelik yeni düzenlemeleri artırdı. İlan sitelerindeki denetimlerin ardından, fırsatçıların Instagram gibi sosyal medya platformlarına yöneldiği tespit edildi. Bakanlık, bu platformlarda yapılan usulsüz satışlara da ağır para cezaları uyguluyor. Konut ve otomobil piyasasındaki düzenlemelerin ardından fırsatçılar sosyal medyaya kaydı. Ticaret Bakanlığı’nın ilan sitelerindeki Elektronik […]

Ticaret Bakanlığı, konut ve otomobil satışlarındaki düzenlemelerin önlenmesi amacıyla sosyal medya platformlarına yönelik yeni düzenlemeleri artırdı. İlan sitelerindeki denetimlerin ardından, fırsatçıların Instagram gibi sosyal medya platformlarına yöneldiği tespit edildi. Bakanlık, bu platformlarda yapılan usulsüz satışlara da ağır para cezaları uyguluyor.

Konut ve otomobil piyasasındaki düzenlemelerin ardından fırsatçılar sosyal medyaya kaydı. Ticaret Bakanlığı’nın ilan sitelerindeki Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile yaptığı denetimlerinin ardından, bazı satıcılar fahiş fiyatlı ilanlarını Instagram gibi platformlara taşıdı. Ancak Bakanlık, bu durumu göz ardı etmedi.

Bakanlık yetkilileri, sosyal medya platformlarında yapılan ilanların da yakından takip edileceğini ve usulsüz satış yapanlara idari para cezası kesileceğini duyurdu. Buna göre, fahiş fiyat, sahte ilan veya kural dışı satış yapanlara 10 bin TL ile 100 bin TL arasında ceza uygulanacak.

Konu, Ticaret Bakanlığı’nın da radarına girdi. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, otomobil ilanları ile ilgili olarak bazı sosyal medya platformlarına yönelik yeni yönetmeliklerin geleceğini söyleyerek “Şu anda tespitleri yapıyoruz. Onlar ya bize uyacaklar ya da uymadıkları takdirde her ilan başına 10 bin – 100 bin TL arası ceza uygulanacak” dedi.

Bakanlık ayrıca, sadece sosyal medya platformlarına değil, distribütörlere yönelik de çeşitli yeni yükümlülükler getirildiğini açıkladı. Ticaret Bakanlığı tarafından motorlu kara taşıtlarının ticaretine dair yapılan düzenlemelerde, distribütörlerin yetkili satıcılarla ilişkilerinde belirli kurallara uyum sağlamaları gerektiğini vurgulayan Gürcan, şöyle konuştu: “Distribütörlerin, yetkili satıcıları son üç yılın aylık ortalama satış miktarını aşacak şekilde araç alımı yapmaya zorlamaması gerekecek. Fatura tarihinden itibaren, araç fiyatında sonradan artış yapılması yasaklandı. Distribütörler, taşıtı satın alan yetkili satıcıya en geç 15 gün içinde teslim etmekle yükümlü olacak. Yetkili satıcıların araç satışlarını veya kampanyalara katılımlarını mal veya hizmet alımı gibi şartlara bağlamamaları gerekecek. Bu kapsamda, yeni düzenlemeler ile sektördeki ticari ilişkilerde şeffaflığın ve adil ticaretin sağlanması hedefleniyor.”

Exit mobile version