Ankara’nın 80 Yıllık Mahallesi Herkes Hayran Kalıyor Çantasını Alan Gidiyor

Ankara’nın tarihi Saraçoğlu Mahallesi,

Ankara’nın tarihi Saraçoğlu Mahallesi, 79 yıllık mirasıyla yeniden başkentin cazibe merkezi haline geldi.

Başkentin Yeni Cazibe Merkezi ‘Saraçoğlu Mahallesi’ (3)1940’lı yıllarda, Türkiye’nin başkenti Ankara’da yaşanan konut sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla hayata geçirilen bu toplu konut projesi, dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu’nun zamanında atıldığı için bölge uzun bir süre Şükrü Saraçoğlu adıyla anıldı. Namık Kemal mevkiinde yer alan ve uzun yıllar boyunca devlet görevlilerine ev sahipliği yapan mahalle, aslına uygun bir şekilde restore edilerek yeniden  Ankara halkının hizmetine sunuldu.

MAHALLE 1946 YILINDA AÇILDI

Saraçoğlu Mahallesi’nin temelleri, 29 Ekim 1944’te atıldı ve iki yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak 1946’da açılışı yapıldı. Alman mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan proje, 1928 tarihli Jansen Planı’nda öngörüldüğü gibi Güvenpark yakınındaki kamu arazisine konumlandırıldı. Uzun yıllar devlet görevlilerinin daimi ikametgahı olan mahalle, bir dönem atıl kalmasına rağmen 2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın girişimiyle yeniden hayat buldu.

TARİHİ MAHALLE TEKRARDAN CANLANDIRILDI

Aslına uygun bir şekilde restore edilen Saraçoğlu Mahallesi, hem tarihi dokusunu koruyarak hem de modern yaşam alanları eklenerek Ankara’nın yeni merkezi olma yolunda ilerliyor. Mahallede bulunan tescilli yapılar, 210 adet anıt ağaç ve bölgenin doğal yapısı özenle korunarak yenilendi. Ayrıca, proje kapsamında 3 binden fazla yeni ağaç dikildi ve eski dere yatağı canlandırılarak bir biyolojik gölet oluşturuldu. Saraçoğlu Mahallesi’nde, tarihi dokusuna uygun olarak restore edilen binaların yanı sıra restoranlar, kafeteryalar, mağazalar, gençlik merkezi ve bir kütüphane de yer alıyor. Ayrıca, rekreasyon ve kültür-sanat etkinlik alanlarıyla mahalle, Ankaralılar için yeni bir sosyal merkez haline geldi. Bölgedeki peyzaj çalışmaları da yeşil alan zenginliğini pekiştirirken, tek bir ağacın bile kaybedilmemesi için titizlikle çalışmalar yürütüldü.