TOKAT’TA PARAYI BASAN İKİ GÜNDE KÖŞEYİ DÖNÜYOR

ABD Merkez Bankası’nın (Fed)

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal gevşeme hamlesi sinyalleri sorası altın tekrar rekor seviyeye çıktı.

Altın, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yetkililerinin faiz indirimi sinyalleri verdiği yönündeki açıklamaların ardından rekor kırarak tarihi zirveye ulaştı.

Haftanın ikinci işlem gününde spot altın ons başına 2.635 dolara kadar yükselirken, Dolar/TL kuruyla hesaplanan gram altın da rekor seviyeye ulaşaral 2.894 TL’den işlem görüyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaşmasıyla birlikte işgücü piyasasına daha fazla odaklanılması gerektiğini, bunun da gelecek yıl için daha fazla faiz indirimi anlamına gelebileceğini belirtti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise işgücü piyasasındaki zayıflığa dikkat çekti. Buna karşın Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, daha temkinli bir tavır sergiledi. Piyasa, yıl sonuna kadar üç çeyrek puanlık faiz indirimi beklerken, Güney Lübnan’a yönelik büyük bir İsrail saldırısı ve Orta Doğu’daki artan gerilimler altın fiyatlarını destekleyen diğer unsurlar arasında görülüyor.

Altın bu yıl yüzde 20 civarında bir artış yaşarken bu yükselişe katkıda bulunan diğer faktörler arasında merkez bankalarının ve Çinli tüketicilerin artan talepleri ile Orta Doğu ve Ukrayna’daki çatışmalar da yer alıyor.