TOKAT’TAN VİZESİNİ ALAN RUSYA’YA GİDİYOR PARAYA PARA DEMİYOR

“Rusya’da asgari ücret ne

“Rusya’da asgari ücret ne kadar, alım gücü nasıl?” gibi merak edilen birçok sorunun cevabı bu yazımızda! Rusya’da çalışmak ve sosyal yaşama dair diğer detayları öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.

Rusya tarihi ve kültürel yapısıyla dünyanın en çok dikkat çeken ülkeleri arasında! Sen de Rusya’da yaşamayı ya da çalışmayı düşünüyorsan ekonomik analizlerden haberdar olmalısın. Bu noktada işe asgari ücret rakamlarını öğrenerek başlayabilirsin. Hadi o halde, Rusya’da asgari ücret ne kadar, bu ülkede yaşamanın avantaj ve dezavantajları neler, mercek tutalım…

Rusya’da asgari ücret ne kadar?

Ekonomik dinamikler ülkeden ülkeye değişirken çalışma koşulları ve maaşlar da değişir. Rusya’da son belirlenen asgari ücret 19 bin 240 rubledir.

Rusya’da asgari ücret ve ekonomik dinamikler

Rusya’da asgari ücretle çalışanların sayısının fazla olduğu söylenemez. Son yapılan araştırmalar Rusların sadece %2’lik bir kesiminin asgari ücretle çalıştığını gösteriyor. Türkiye’de olduğu gibi Rusya’nın da farklı bölgelerinde yaşam koşulları değişkenlik gösteriyor. Bu doğrultuda Moskova, dünyanın en pahalı başkentleri arasında işaret ediliyor. Yani Moskova’da asgari ücret ile geçinmek bir hayli zor olabilir. İstanbul’daki yaşam koşulları ile örneklenebilir. İstanbul’da yaşamak Anadolu’ya kıyasla daha pahalıdır gibi… Genel olarak Rusya’da yaşam maliyetlerinin aslında çok yüksek olmadığını söylemek mümkün. Gelire göre vergi ve sigorta ücretleri belirlendiğinden yaşam maliyetleri kazanca göre değişebilir. Yeme – içme maliyetleri tercihlere göre değişkenlik gösterse de oldukça uygun fiyatlara yeme-içme hizmetlerinden yararlanmak mümkündür. Ulaşım Rusya’da oldukça gelişmiştir ve ulaşım ücretleri de düşüktür. Rusya eğitim kalitesi açısından yüksek standartlar sunar. Bu nedenle dünyanın birçok farklı ülkesinden üniversite okumak için tercih edilir. Rusya’da eğitim almak isteyenlere ücretsiz sağlık hizmetleri gibi çeşitli avantajlar sunulur. Rusya’da yaşamayı ya da çalışmayı düşünüyorsan, iş olanakları açısından gelişmiş şehirleri tercih edebilirsin. Moskova iş olanakları ve yaşam standartlarında yüksek kalite sunan bir şehirdir. Bu noktada Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan İnsani Gelişme Endeksi’nde Rusya’nın 52. sırada yer aldığını belirtirken, Mutluluk Raporunda ise ülkenin 76. sırada olduğunu da ekleyelim.

Rusya’da hangi meslekler ne kadar kazanır?

Rusya’da bazı meslekler çok daha fazla kazanç elde eden mesleklerdir. Yapılan araştırmalar torna ustası, personel seçiminden sorumlu müdür yardımcısı, termoform ekipmanı uzmanı, satış müdürü, kampanya yöneticisi, teknik mimar gibi mesleklerin en fazla kazanan meslekler olduğunu gösteriyor. En çok kazanan mesleklerden biri olan torna ustasının maaşı 220.000 Rubledir. Personel müdür yarımcısı ise 300.000-400.000 ruble kazanır. Rusya’da bir doktor 168 bin ruble (2.790 dolar) kazanırken bir öğretmen 70 bin 500 (1.170 dolar) ruble kazanıyor. Rusya’da emeklilerin aldığı maaş 19 bin 322 ruble civarındadır. Rusya’daki İş Yasasına göre normal çalışma süresi günde 8 saattir. Tabi isteyen çalışanların, iş koşullarına göre mesai yapma hakkı vardır. Rusya’da mesai yapan bir işçi ilk iki saatlik mesai için normal ücretinin %150 fazlasını alır. Sonraki saatler için ücretin %200 fazlası ödenir. Öne çıkan diğer mesleklerin ortalama maaşları (2024 Mayıs) ise şöyle;

Bankacı – 49.760 ruble (826 dolar)

Otomotiv endüstrisi – 41.000 ruble (680 dolar)

İnşaat işçisi – 44.850 ruble (744 dolar)

Mimar – 96.300 ruble (1.600 dolar)

Avukat – 191.000 ruble (3.171 dolar)

Bilişim uzmanı – 104.000 ruble (1.726 dolar)

Muhasebeci – 46.550 ruble (773 dolar)

Kamu personeli – 42.850 ruble (711 dolar)

Hemşire – 76.800 ruble (1,275 dolar)

Rusya hakkında bilinmesi gerekenler

Dünyanın en büyük ülkesi olarak bilinen Rusya 17 milyon kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. Ancak ülkenin bir büyük bir kısmı boştur. Rusların %70’i batıda yaşar. Rusya’nın nüfusu Avrupa tarafında yoğunlaşır. Sibirya bölgesinde çok az insan yaşar. Çünkü Rusya coğrafyasında bu bölgeler çok soğuktur. Yani iklim koşulları tarım yapmaya ya da bu bölgelerde yaşam alanları kurmaya müsait değildir. Dünya edebiyat ve sanat tarihine bakıldığında Rus etkisini açıkça görmek mümkündür. Rusya’da 150’den fazla etnik köken olduğu düşünülür. Etnik, kültürel ve tarihi olarak zenginliklerle dolu olan Rusya 87 milyar varil petrol rezervi ile ekonomik gücünü ortaya koyar. Rusya dünyanın en büyük 11.ekonomisine sahiptir. Rusya eğitime çok önem veren bir ülkedir. Okuma yazma oranı %99.73’tür. Rusya’nın toplumsal yapısı eğitimdeki başarısı ile orantılı olarak kalitelidir. Rusya bilimsel çalışmalarda da dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alır. Rusya hem çok modern hem de geleneklerine bağlı bir ülkedir. Rusya’da yaşamak istiyorsan, Rusların tarihini ve geleneklerini iyi öğrenmelisin. Müze, tiyatro gibi etkinlik alanları genellikle dolu olur. Kültürel etkinlikler açısından zengin olanaklar sunulur. Rusların Türklere pek de yabancı olmadığını da söyleyebiliriz. Rusya’da çalışan işçiler sayesinde Ruslar ve Türkler arasında kültürel bir bağ kurulmuştur.