TOKAT’I UÇURACAK NÜKLEER ENERJİ AKKUYU GÜN SAYIYOR

Alman Siemens’in vermediği parçaları

Alman Siemens’in vermediği parçaları Çin’den sipariş edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) ilk reaktörün devreye alınması için son aşamaya gelindi. Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, yıl sonuna kadar türbin tesisinin ve tüm yardımcı sistemlerin test için hazır hale geleceğini vurguladı.

Türkiye’nin 68 yıllık nükleer enerji hayalinin ilk somut adımı olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) ilk reaktörün devreye alınması için artık son aşamaya gelindi. Daha önce Almanya’dan Siemens AG şirketinin teslim etmediği kritik önemdeki parçalar sebebiyle aksayan süreç, söz konusu parçaların Çin’den alınmasıyla tekrardan hız kazandı.

BÜTÜN İMKANLARIMIZI SEFERBER ETTİK

Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, “Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin devreye alınması için hazırlıklarımızda son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. 1’inci güç ünitesinin işletmeye alınması için bütün gücümüzü ve imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız” dedi. Güç ünitesinin tüm sistem ve bileşenlerinin kademeli olarak hazır hale getirileceğini ve gerekli kontrollerin yapılacağını söyleyen Dedusenko, “Türbin ünitesinin tüm ana bileşenleri halihazırda monte edildi, şu anda da boru hatları kuruluyor. Yıl sonuna kadar türbini çark cihazına yerleştirmeyi planlıyoruz. Bu işlem türbinin kurulumunu tamamlayacak ve bu da türbin tesisinin ve tüm yardımcı sistemlerin test için hazır olduğu anlamına gelecek” açıklamasında bulundu.