20 METREKARE’DE GEÇEN 51 YIL

Günümüzde bazı sokaklarda, köşe başlarında gördüğümüz Terziler her sabah başlayan dikiş makineleri sesi ile günü aydınlatmakta. Yaşları iyice ilerleyen terziler ise artık tek bir cümle kurabiliyor; “Mesleğimiz son temsilcileriyiz. Artık bizden sonra bu meslek dalı tarih olacak”…

Günümüzde bazı sokaklarda, köşe

Bir dönemin popüler mesleklerinden olan terzilik, hazır giyimin gelişmesi teknoloji ile birlikte geriledi. Özellikle ilçelerde ve az nüfuslu yerleşim yerlerinde terzilik yapanların sayısı oldukça azaldı. Niksar’da 51 yıldır terzilik yaparak geçimini sağlayan 65 yaşındaki Mevlüt Duyar mesleğin son temsilcisi olduğunu ifade etti. 1958 yılında doğan Mevlüt Duyar 1972 yılında henüz 15 yaşındayken başladığı terzilik mesleğini 20 metrekare alanda sürdürüyor.

Aradan geçen onca yıla rağmen işini hala severek yaptığını belirten Duyar mesleğin son temsilcisi olduğunu, çok istemesine rağmen çırak olarak kimsenin iş yerine gelmediğini belirtti. Mevlüt Duyar ‘’Çok üzülüyorum kimse artık bu işe girmiyor. Mesleğimiz bizim de dünyadan göçmemizle birlikte tarih olacak. Ben bu mesleğe 1972 yılında başladım. Yaklaşık 51 yıldır terzilikle uğraşıyorum. O zamanlarda hazır giyim yoktu. Kömür ile çalışan ütülerle iş yapardık. Gelişen teknoloji ve hazır giyim ile her şey değişti ’ifadelerine yer verdi.