Anksiyete, Depresyon ve Daha Fazlası: Nedenleri ve Çözümleri

Uzman Psikolog Doğukan Demirel,

Uzman Psikolog Doğukan Demirel, yaptığı açıklamalarla çocukluk deneyimlerinin psikolojik sağlığımız üzerindeki derin etkilerini gözler önüne serdi. Demirel, “İnsanlar çocukluğunda kötü bir dönem geçirir ve sonrasında bu çocukluğun üzerine kötü bir hayata devam ederse bu tip sıkıntılar yaşanıyor” diyerek, çocukluk travmalarının yetişkinlik dönemindeki sorunların kökeninde yattığını vurguladı.
Niksar’da doğup büyüyen ve kariyerini burada şekillendiren Uzman Psikolog Doğukan Demirel, psikoloji alanında deneyim ve birikimlerini kendi danışmanlık ofisinde Niksarlılar ile buluşturuyor. Üniversite eğitimini Mersin Toros Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Demirel, Niksar Belediyesi bünyesinde 3 yıl görev aldı. Bu süreçte edindiği tecrübelerle psikoloji sağlığına katkıda bulunarak yaşayan Demirel, belediyedeki görevini sonlandırarak kendi ofisini açtı.
Çocukluk Dönemi ve Psikolojik Sorunlar
Doğukan Demirel ‘’İnsanlar çocukluğunda kötü bir dönem geçirir ve sonrasında bu çocukluğun üzerine kötü bir hayata devam ederse bu tip sıkıntılar yaşanıyor. Bu tip şeyler sosyal anksiyete yani kaygı bozuklukları, yaşadıkları stresler aslında en başta çocukluk döneminden başlıyor. Çocukluk döneminde yaşanılan sıkıntılı sürecin hep üstüne koyuyor. Yani şöyle düşünün bir temizlik yaptığınızda her şey halının altına süpürdüğünü düşünün bir süre sonra bu halı artık şişiyor kabarıyor pislikler ortaya çıkmaya başlıyor. Ama ilk başta hiçbir şey gözükmüyor altına süpürünce bu insanlarda hayatlarına düzgün temizlik yapmadan devam ettiklerinde sıkıntılar doğuyor yani sokaklarda kendini daha başka çerçeveden görme, insanlar rahatsız etmek gibi şeyler yaşanıyor. Aslında çocukluk döneminde başlıyor insanlarda ebeveynlerin çocuklarını yetiştirme tarzları ile alakalı. Örnek vermek gerekirse ufak çocuğun yanında babası ateşli silahlarla veya bıçakla baltayla zarar verebilecek bir madde ile çocukların karşısında bir şeyler yaptığında bu çocuk bunu görüyor ve onun ilgisini çekmeye başlıyor. Olay toplumun çekirdeği olan aileden başlıyor’ ’açıklamasında bulundu.
Kültürel Farklılıkların Etkisi
Doğukan Demirel’’ Ülkemiz çok kozmopolit bir yer ya batıda başka bir kesim, doğuda başka bir kesim, iç Anadolu’da başka bir kültür. İnsanlar hep kültürlerinden büyüyerek yerleşiyor bir yerlere geliyor. Doğudaki bir insanla bizim buradaki bir insanın kültürünü karşılaştırmasını veya batıdaki bir insanla bizim buradakinin karşılaştırılamaz. İnsanlar kültürel olarak tamamen aynı şartlarda yetişmiş olsaydı böyle sorunlar yaşanmaz veya bu sorunları azaltmak daha kolay olabilirdi. Aileleri daha bilinçli hale getirebilir ama doğudaki bir insanla batıdaki bir insanı kıyaslama şansın çünkü bu kültürel farklılıklar ülkemizde Hem bir zenginlik hem de bir dezavantaj. O yüzden bunu avantaja çevirmek biraz zorlayıcı olacak ‘’ifadelerini kullandı.
Bağımlılık ve Anksiyete Çağın Sorunları
Doğukan Demirel’’ Aslında bize biraz daha mağdur olanlar geliyor bir kişi tarafından mağdur edilmiş kişiler geliyor. Gerçek psikolojik sorunları olanlar değil de onun mağdur ettikleri insanlar geliyor. Mesela bir okulda akran zorbalığı yapan çocuk gelmiyor da ona uğrayan çocuk geliyor. Çocuklarda öncelikli olarak bağımlılık; internet bağımlılığı, oyun bağımlılığı, ekran sürelerinin çok olması sosyal kaygıları… Onun haricinde de belli başlı insanlarda da depresyon yüksek dozda gözüküyor. Depresyon birçok sebebi var. Duygu durumların bir anda bozulması, iş yerinde yaşadığı bir sorunu çok fazla büyütmesi, sevgilisinden ayrılmış gibi! Bunlar da depresyona sebep oluyor ama baktığınız zaman depresyon olması için belli başlı şartlar var Ve bunları en az 6 ay süreyle tekrar eden davranışlar olacak ki depresyon tanısı alsın. Yani şu anda basit depresyon diye adlandırabiliriz’’ifadelerine yer verdi.Tedavi Süreci ve Yanlış Algılar
Doğukan Demirel’’ Psikolojide tedavi sürecimiz kişi gelir öncesinde konuyu dinleriz sorun nedir problem nedir çözümler nedir Bunları Kafamızda oluştururuz sonrasında kişinin ruh halini gözlemleriz vücudundan fizyolojik etkiler var mı bunlara bakarız. Sonrasında iyileşme yolunda destekleyici söylemlerde bulunuruz. Ama tedavinin kabul görmesi için önce bir kişinin isteği lazım kişi gerçekten iyileşmeyi iyi olmayı istemeli yoksa herhangi bir sonuca ulaşmak neredeyse imkânsız. Toplumda şöyle bir düşünce vardeli miyim ben, yan etkisi olur, ilaca bağımlı olurum gibi ama ilaç kullanmak aslında kötü bir şey değil Nasıl grip olduğunda insanlar ilaç kullanıyorsa bu da onun gibi bir ilaç’ ’şeklinde konuştu.
En Büyük Sorun Bağımlılık
Doğukan Demirel ‘’Psikoloji çerçevesinde çağımızın en büyük sorunu tek bir şey söyleyemem ama bağımlılık diyebilirim. İkincisi kesinlikle anksiyete…’’dedi.
Niksar’daki İlk Oyun Atölyesi
Doğukan Demirel ‘’Kliniğimizden biraz bahsedeyim. Burada bireysel danışmanlık odamız bulunmakta, yan tarafta bir bekleme odamız var, oyun terapisi odası var. Ve oyun terapi odasında çocuklarımızın sorunlarını çözmek üzere oyunlar eşliğinde derine indiğimiz konuları göreceğiz. Onun haricinde bir odamız daha var burada. Ve Niksar’da ilk ve tek oyun atölyemiz var. Bu oyun atölyesinde de neler olacak? Belli yaş gruplarında burada etkinlikler yapılarak gelişimlerini gözlemleyeceğiz. Yani bir sorun varsa buna daha erken müdahale etme şansınız olacak’ ’dedi.

(ÖZEL HABER)