ÇÖMLEKÇİLİĞİ TOKAT’TA TEKRAR CANLANDIRMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Tokat’ta unutulan meslekler ve eserler arasında yer alan çömlekçilik bir dönem en önemli iş koluydu. Yıllar sonra Hilal Zeynep Karasu bu unutulan sanatı Tokat’ta tekrar kazandırmak için harekete geçti.

Osmanlı Devleti döneminde beş büyük seramik merkezi olan Tokat sanayileşme ve teknolojileşme ile birlikte bu sanatı terk etti. Şimdilerde ise bu mesleğin tekrar hayat bulması için Hilal Zeynep Karasu 12 yıldır ilgilendiği bu iş kolunu Tokat’ta tekrar faaliyete geçirdi. Çömlekçilik için Nevşehir-Avanos’a giden ve orada eğitimini alan Karasu KOSGEB aracılığı ile bir atölye açtı. Amacının inanların ilgisini çekerek onlara bu mesleği aktarmak olduğunu vurgulayan Hilal Zeynep Karasu’ ’Özellikle çocukların çok yoğun ilgisi vardı. İnşallah gençlerden de umarım farklı buluşma noktalarında, onlarla buluşma imkânı yakalarsam sanıyorum onların da ilgisi aynı şekilde oluşacak. Ve belki de bunu mesleğe dönüştürme yolunda da bir nebze de olsa katkım olacak ve bunu yapan insan sayısı Tokat’ta artacak diye umut ediyorum’ ’dedi.BU MESLEĞİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK İSTİYORUM

Hilal Zeynep Karasu’’ Geleneksel Türk sanatlarıyla yaklaşık 12 yıldır ilgileniyorum. Seramik ve çömleklerle ise 5 yıldır ilgileniyorum. İlk olarak Hüsnühatla başladım bununla alakalı ders aldım. Daha sonrasında seramik sanatı ile ilgilenmeye başladım. Çömlek içinse Nevşehir-Avanos’a gittim ve Avanos’ta Evren Topuz’dan eğitim aldım. Daha sonrasında KOSGEB aracılığıyla Tokat’ta bir atölye açtım. Benim aslında bunu Avanos’ta değil de Tokat’ta yapma nedenim bir parça Tokat tarihiyle de alakalı. Çünkü Tokat, Osmanlı döneminde beş büyük seramik şehrinden biriymiş. Ama maalesef şu anda bu sanatla ilgilenen hiç kimse yok Tokat’ta. Ben aslında bunun dersini de vermek istiyorum. Hem seramik kalıbının da içerisinde olduğu yine dekorlamanın rengine, tornanın içerisinde olduğu dersler vermek istiyorum. Ve insanların ilgisini bu sanata çekmek istiyordum ki bu fuarda bunu sanıyorum yapabildim. Özellikle çocukların çok yoğun ilgisi vardı. İnşallah gençlerden de umarım farklı buluşma noktalarında, onlarla buluşma imkânı yakalarsam sanıyorum onların da ilgisi aynı şekilde oluşacak. Ve belki de bunu mesleğe dönüştürme yolunda da bir nebze de olsa katkım olacak ve bunu yapan insan sayısı Tokat’ta artacak diye umut ediyorum. En azından benim hedeflediğim şey o. Yani, ben burada tekim böyle de kalmak istiyorumdan ziyade ben bu meslekle alakalı olmak isteyen insanların yetişmesinde ya da ne bileyim akıl vermede de olsa bir zerre de olsa bir katkım olsun istiyorum’’şeklinde konuştu.

Exit mobile version