DÜNYA’NIN YENİ PETROLÜ 45 MİLYON TON TOKAT’I UÇURACAK

Telefonları, dizüstü bilgisayarları ve

Telefonları, dizüstü bilgisayarları ve elektrikli arabaları çalıştıran lityum, teknoloji için olmazsa olmaz bir yere sahip. Bu ‘beyaz altın’ın dünya üzerinde üretildiği 3 ülke ise kritik öneme sahip. İşte pazarının yüzde 500 büyüyeceği iddia edilen, buharlaştıkça daha da artan lityumun ardındaki gerçekler.
Günümüzde kullandığımız tüm elektronik eşyaların lityum pile ihtiyaç duyduğu düşünülürse, bu ülkeler olmazsa ne kullandığımız telefonlar ne de bilgisayarlar olur. Akıllı telefonlarla ayrılmaz ilişkimizin yanı sıra temiz enerjiye geçiş lityuma olan talebin artmasına yol açıyor. Elektrikli araçların artan üretimi, lityum çılgınlığının ana itici güçlerinden biri. Cep telefonları üretmek için gereken lityum miktarıyla karşılaştırıldığında, elektrikli otomobil üretimi 20 bin kat daha fazla lityum karbonata ihtiyaç duyuyor. Mevcut eğilimlerle, küresel lityum pazarının önümüzdeki 35 yıl boyunca yüzde 500 büyümesi öngörülüyor.
ARJANTİN, BOLİVYA VE TÜRKİYE’DE 45 MİLYON TON
İklim değişikliğinin etkileri tüm dünyada dalga dalga yayılırken, lityumun stratejik bir mineral olarak önemi, geleceğin temiz enerji sistemleri için temel bir bileşen haline geliyor ve katlanarak artıyor. 1991’de lityum iyon pillerin yaratılması, güçleri sayesinde büyük miktarda enerji depolayabilen şarj edilebilir hafif piller olarak elektrik teknolojisini dönüştürdü. Sadece 5 beş yılda, lityum iyon pillere olan talep fırladı ve lityumun fiyatı 2016 ile 2018 arasında iki katına çıktı. Bu eğilimin gelecekte de devam etmesi bekleniyor. Lityum endüstrisinin 2027’ye kadar yaklaşık 8 kat büyümesi de beklentiler arasında. Aynı zamanda, dünya elektrikli araç pillerine ve temiz enerjiye olan artan talebi karşılamaya çalıştıkça lityumun stratejik önemi de ciddi ölçüde artış gösterecek. Bu öngörüler, lityum endüstrisinin kontrolünün gelecekte büyük faydalar sağlayabileceğini ve bunun büyük güçler arasındaki jeopolitik çekişmeyi artırabileceğini de gösteriyor.

Lityum Teknolojisi Türkiye’de yaygınlaştığında Tokat olarak bu güçlü ekonomiden faydalanma imkanı olacaktır.