HİÇ DEPREM OLMAYACAK EN GÜVENLİ YER TOKAT’IN DİBİNDE

Deprem korkusu çoğu kişiyi

Deprem korkusu çoğu kişiyi Ordu’ya yöneltti. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kişi Ordu’dan ve arsa almaya başladı

Ordu, Karadeniz’in en uzun sahil şeritlerinden birine sahip, denizi ve yeşiliyle fark yaratan bir il. Son kanunun ardından büyükşehir statüsüne kavuşan Ordu’da en sonki nüfus sayımına göre 700 bini aşkın insan yaşıyor.

Karadeniz’de olmasına rağmen yaz turizminin de yoğun olarak görüldüğü Ordu’da, merkez ilçenin dışında Ünye ve Fatsa’daki oteller ve işletlemeler yaz aylarında tam kapasiteyle hizmet veriyor. Ancak Ordu’yu değerli kılan bir başka özelliği daha var. O da deprem.

Şüphesiz ki Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke. Hele ki deprem olması beklenen yerlerin başında İstanbul gelince işler çığrından çıkıyor. Son yapılan nüfus sayımlarına ve incelemelerine göre İstanbul artık göç alan değil göç veren bir şehir konumuna geldi. Peki iyi ama İstanbul en çok göçü nereye veriyor?

İstanbul’dan göç edenlerin büyük bir bölümü deprem korkusu nedeniyle terk ediyor. Çoğu kişi Konya, Nevşehir gibi deprem olmayan yerleri seçerken çoğu kişi de Karadeniz’in en güzel yeri olara gösterilen Ordu’yu tercih ediyor. Ordu, son yıllarda turizm anlamında da oldukça gelişti.

TELEFERİK ÖN PLANA ÇIKIYOR

Ordu merkezde yer alan ve Boztepe’ye ulaşımı sağlayan teleferik, turistlerin akın ettiği bir yer haline geldi. Ayrıca belediyenin Boztepe’den inerken yaptığı yeni kaydırak da sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri haline gelmişti.

ORDU VE İNŞAAT

Ordu, son yıllarda inşaat anlamında en büyük atılımlarından birini yapıyor. Merkez ilçe başta olmak üzere özellikle Ünye ve Fatsa’da siteleşme ve kentsel dönşüm dikkat çekiyor. Tabi buralarda ev fiyatları da İstanbul ile neredeyse eş değer konuma gelmiş durumda.

DEPREM NEDENİYLE ARSA KALMADI

Ordu’nun sahil kesimlerinde deprem olma olasılığı oldukça az. Bu sebeple depremden korkup gelenler buralarda arsa sahibi olmak istiyor. Fakat Ordu’nun bir başından bir sonuna kadar sahil kesimine yakın köylerinde neredeyse satılık arsa kalmadı. Kalanlar ise dudak uçuklatıyor.

ORDU İLİ VE DEPREM

Ordu ili, Karadeniz Bölgesi’nde yer alması nedeniyle Türkiye’nin deprem açısından en az riskli bölgelerinden biridir. İl genelinde aktif fay hatları bulunmamakla birlikte, çevre illerdeki fay hatlarına uzaklığı nedeniyle deprem riski düşüktür. Ancak, Türkiye genelindeki olası büyük depremlerden etkilenme potansiyeli her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

BİNALARDAKİ RİSK SÜRÜYOR

Diğer taraftan Ordu’da çok fazla eski bina da bulunuyor. Çoğu 30-40 yıllık binalar ve çoğunun yenilenmesi gerekiyor. Çünkü Ordu’nun deprem riski seviyesi ne kadar azsa zemin sıvılaşma riski ise bir o kadar fazla.

RİZE VE GİRESUN’DAN SONRA EN ÇOK YAĞIŞ ALAN 3. İL

Wikipedia.org sitesinde aktarılan bilgilere göre, Ordu, Türkiye sınırları içinde Rize ve Giresundan sonra en çok yağış alan 3. İl konumundadır. Yılın nerdeyse yarısı bol yağışlı ve yoğun nemli geçer. En yüksek günlük yağış miktarı (13.06.1975 tarine göre)171.3 mm. olmakla beraber yıllık değişmekte olup en yüksek yağış miktarı 1049.1 mm.dir. Yıllık yağışlı gün sayısı 155.1 gündür. En yüksek sıcaklık rekoru (1975-2022) ise 37.3’tür.