Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde “Küresel İklimin Tarım ve Su Kaynaklarına Etkisi” Konferansı Düzenlendi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından, Türkiye’de Tarım Eğitim ve Öğretiminin 178. Yılı dolayısıyla “Küresel İklimin Tarım ve Su Kaynaklarına Etkisi” konferansı düzenlendi.

15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonunda düzenlenen konferansa, Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rasim Koçyiğit, Tokat Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin, Dekanlar, akademik ve idari personel, sektör ve firma temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangı açılış konuşmasında, tarım eğitiminin tarihi ile ilgili bilgiler verdi. Üniversitenin Ziraat Fakültesi hakkında da bilgiler aktaran Cangı, Ziraat Fakültesinin Tokat tarımına önemli katkılar sağladığını söyledi.

Tokat Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin, Ziraat Mühendisliğinin uygulama ve kendini geliştirmeye en fazla ihtiyacı olan meslek olduğunu söyleyerek öğrencilerin sürekli kendilerini geliştirmelerini önerdi. Tarım sektörünün Türkiye ekonomisinin en temel iktisadi faaliyet kollarından biri olduğunu söyleyerek tarımsal üretimin desteklendiğini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu ifade ederek, “Üniversite olarak, tarımsal alanda teknoloji kullanımını öncelediğimizi, sıfır atık ve yenilenebilir enerji konusunu önemsediğimizi, akıl ve bilim ışığında kaynakları doğru bir şekilde kullanmayı özellikle önemsediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

Konuşmaların ardından 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir tarafından “Küresel İklimin Tarım ve Su Kaynaklarına Etkisi” konferansı gerçekleştirildi. Demir, konferansında başta suyun önemine ve özelliklerine değinerek tarım açısından ne anlama geldiğini açıkladı. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda da bilgiler aktaran Demir, yakın gelecekte eğer önlem alınmazsa oluşabilecek tehlikelerden bahsetti.

Konferans sonrasında 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir’e plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.

Programda Hizmet Ödülü, Lisansüstü Eğitime Katkı Ödülü, Akademik Performans Ödülü, 2023-Üstün Başarı Ödülü başlıklarında öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimize plaket ve belge takdim edildi. Ayrıca Tokat ilinde Tarıma Dayalı ve Tarıma Bağlı Üretim Yapan Firmalara da onur ödülü kapsamında plaket ve belge takdim edildi.

Konferansta öne çıkan noktalar:

  • Tarım, küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen sektörlerden biridir.
  • Küresel ısınma ve iklim değişikliği, tarım ürünlerinin yetiştirilme sürelerini ve verimlerini olumsuz etkilemektedir.
  • Su kaynakları, küresel iklim değişikliğinin etkilerinden en fazla etkilenecek kaynaklardan biridir.
  • Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için iklim değişikliğinin etkilerine karşı önlemler alınması gerekmektedir.

Küresel iklim değişikliğinin tarım ve su kaynaklarına etkilerinin azaltılması için alınabilecek önlemler:

  • Tarımsal sulamada verimliliğin artırılması
  • Sulama sistemlerinin geliştirilmesi
  • Su kaynaklarının korunması
  • Tarımsal üretimde kuraklığa dayanıklı çeşitlerin kullanılması
  • İklim değişikliğine uyumlu tarım politikalarının geliştirilmesi