Tokat’ın Asma Bağ Yaprağı’nda Biyolojik Mücadeleye Bakan Yumaklı’dan Tam Destek

Tarım ve Orman Bakanı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tokat’ın Pazar İlçesi’ne bağlı Çaylı köyünde gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında üzüm ve asma yaprağı üretim alanlarında incelemelerde bulundu. Yumaklı, özellikle Tokat’ın dünyaca ünlü asma yaprağı üretiminde biyolojik mücadeleye yönelik yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.
Bakan Yumaklı, konuşmasında biyolojik mücadelenin önemine değinerek, “Tokat’ta asma yaprağıyla ilgili dünyaca meşhur bir üründen bahsediyoruz. Zirai ilaç kullanımı konusunda hem hasat öncesinde, hem hasat sırasında hem de sonrasında analiz ve kontrollerimizi yapıyoruz. Eğer herhangi bir kalıntıya rastlanırsa bu ürünleri imha ediyoruz,” dedi.
Yurt dışına ihraç edilen ürünlerde de benzer denetimler yapıldığını belirten Yumaklı, pestisit kalıntısı tespit edilen ürünlerin de imha edildiğini vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı”Tokat’ta asma yaprağı ile alakalı dünyaca meşhur bir üründen bahsediyoruz biyolojik mücadele ile ilgili bir proje var. Bu proje bütün Tokat genelinde de yaygınlaştırmak üzere devam ediyor malumunuz. Yani zirai ilaç kullanımı ile ilgili hem hasat öncesinde hem hasat esnasında hem de hasat sonrasında analizlerimizi yapıyoruz, kontrollerimizi denetimlerimizi yapıyoruz.Eğer onların içerisinde herhangi bir kalıntı ya rastlandığı durumda bunları imha ediyoruz. Aynı şekilde çok konu olduğu için söylüyorum yurt dışına ihraç edilenlerin arasında da yine herhangi bir pestisit kalıntısı tespit edildiği zaman bunları da imha ediyoruz. Tekraren burada altını çizerek belirtmek istiyorum şimdi üreticimizin koruma adına elbette imha olmasını istemeyiz ama netice itibariyle zararlı ile mücadele konusunda bir şekilde devam etmek durumunda özellikle iklim değişikliğinin bir de bu yönü var yani zararıyla mücadele konusunda ciddi zorluklarla mücadele ediyoruz. Çünkü havaların çok ani bir şekilde ısınması sıcaklıkların yüksek olması zararlarını da çok daha hızlı bir şekilde üremesine sebep olabiliyor. Dolayısıyla burada başlatılan proje ile birlikte biyolojik mücadele uygulamasına başlandı. Ben kimyasal ilaç kullanımını azaltmak için verdiğimiz biyoteknik mücadele desteğini 2025 için serada dekara 2550 liradan 3825 liraya çıkardığımızı açık alanda ise 870 liradan 135 liraya çıkarıldığını buradan sizlerin aracılığıyla buyurmak istiyorum. Tokat’ta asma yaprağında biyoteknik biyolojik Mücadele’nin projesi ile ilgili de bu kapasite artırılıyor Şu anda biz Tokat’ın Pazar ilçesinde 70 bağda üzüm ve asma yaprağında kalıntının önlenmesi için halkın güvenliğine karşı feromon tuzaklar var bu mücadele devam edecek bunun yaygınlaştırılması ile alakalı özellikle sağlanan başarı üzerine zannediyorum çok kısa zamanda buradaki bağların bu biyolojik Biyotech Mücadele’ye geçme söz konusu olacak.Şu anda içinde bu mücadele başarı ile gerçekleşti ve herhangi bir zirai ilaç kullanımına gerek kalmaksızın zararlı ile mücadele konusu başarıyla gerçekleşti. Ben bu konuda bilinçli üreticilerimizin Tarım İl müdürümüz ile beraber yaptıkları çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum buradaki bütün ürünlerin hem asma yaprağı anlamında hem de üzüm anlamında çok bereketli olmasını diliyorum, hepinize iyi akşamlar”ifadelerini kullandı.