TOKAT’TA 3 İLÇE İL OLACAK;98,99,100 PLAKA GELİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nüfus yoğunluğu, ekonomik, sosyal ve demografik yapılarıyla il olmaya aday ilçeler belirlendi

Türkiye’de ilçelerin il olabilmesi için belirli kriterleri karşılamaları gerekmektedir. Bu kriterler arasında en az 100 bin nüfusa sahip olmaları, il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta bulunmaları, şehirleşme düzeyine ulaşmış olmaları, ulaşım imkanlarına sahip olmaları, geniş bir hinterlanda sahip olmaları, ekonomik çeşitlilik göstermeleri, yüksek eğitim düzeyine sahip olmaları ve gelişmiş sosyal altyapıya sahip olmaları gibi şartlar bulunmaktadır.

Bu kriterleri karşılayan ve il olmayı bekleyen ilçeler ise şunlardır: Çerkezköy, Lüleburgaz, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Ereğli, Bandırma, İnegöl, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya,Turhal, Niksar, Erbaa, Polatlı, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye,  Bafra, Çarşamba, Akçakale, Tarsus, Ergani ve Viranşehir.

Bu ilçelerin il statüsüne yükselmesi durumunda Türkiye’nin idari yapısında önemli değişiklikler yaşanabilir ve bölgesel kalkınma da hız kazanabilir. İl statüsüne geçiş, bu bölgelerin daha fazla yatırım çekmesine, altyapı hizmetlerinin iyileşmesine ve yerel yönetimlerin daha etkin çalışmasına olanak tanıyacaktır. Bu süreçte, ilgili ilçelerde yaşayan vatandaşlar da hizmetlere daha hızlı ve etkin bir şekilde erişim sağlayabileceklerdir.