ÜRETEN ÜNİVERSİTE TOGÜ TOKAT’I GELECEĞE TAŞIYOR

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz “İsli Demlik ” de Tokat Basın Mensupları ile bir araya geldi. Rektör Yılmaz burada yaptığı açıklamasında TOGÜ’nün sadece diploma veren bir üniversite değil Geleceği Şekillendiren bir Üniversite olması için çalıştıklarını belirtti.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tokat’ta basın mensuplarının bir araya gelerek üniversitenin yeni hedeflerini anlattı. Rektör Yılmaz, TOGÜ’nün sadece diploma veren bir kurum olmayacağını ve Tokat için eğitim, teknoloji ve toplumsal katkı sağlayan bir üniversite olmayı hedeflediklerini belirtti.

TOGÜ SADECE DİPLAMA VEREN BİR KURUM OLMAMALI

Rektör Yılmaz” Tokat’ımızın çok değerli basın mensupları, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi rektörü olarak bugün sonbahar akşamında sizlerle burada beraberlik halinde olmak büyük bir rahatladığımı ifade etmek istiyorum. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Özellikle Yakup Bey’e, ev sahipliği için içten teşekkürlerimi sunuyorum. Üniversitemize rektör olarak atanalı yaklaşık iki yıl oldu; Aralık ayında ikinci yılı tamamlanacak. Siz değerli basın mensuplarıyla bir araya gelmişken, üniversitemizde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vermek istiyorum. Şu anda sizlerin değerlendirmeleri ile üniversitemizi daha verimli kullanabileceğimizin çabası içerisindeyiz. Rektör görevine geldikten sonra daha önce bir basın toplantısına katıldım. Üniversitelerin misyonu ve vizyonları farklılaşması adına Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin sadece eğitim-öğretim faaliyeti yürüten ve diploma veren bir kurum olmasını istemiyorum; çünkü dünya bu yönde değil” ifadelerini kullandı.

TOGÜ’DE EĞİTİMİ 4 BAŞLIKTA TOPLADIK

Rektör Yılmaz; “Eğitim öğretimin liderliği altında araştırma-geliştirme, toplumsal katkı faaliyetleri ve uluslar arası anlaşma alanlarında üniversitedeki faaliyetler dört ana başlıkta özetlemeye başlandık. Eğitim-öğretim, en sistematik faaliyetlerdir. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde verilen eğitimin bileşenlerinin özelliklerini vurgulamak istiyorum. Üniversiteleri değerlendiren bağımsız derecelendirme kuruluşları ve akreditasyon dernekleri var; öğrencinin gözünde üniversitemizdeki birimlerin kredilendirilmesi önemlidir. Göreve geldikten sonra üniversitemizde hiçbir program kredilendirilmedi. Eğitim Fakültesi’nden bir öğretim üyesi olarak rektörlük yapıldıktan sonra, onun başarısızlığından en az iki programın akredite edilmesi için talimat verilmiştir. Gençler, üniversiteleri tercih ederken bölümlerde akreditasyon süresi ve kadrona bakıyorlar. Bu bağlamda, bir yıl içerisinde gıda mühendisliği, tarih ve edebiyat bölümlerimiz akredite oldu” şeklinde konuştu.

YÜZDE 99.8 DOLULUK ORANIMIZ VAR

Rektör Yılmaz; “Yüksek öğretim Kurulu (YÖK), üniversitelere akreditasyonu olmayan programlar için doktora açılmasına izin vermektedir. Akreditasyon oranlarında şu anda bir programımız var. Bu, üniversitemiz için anlamlı; insanlar Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ni tercih ederken akredite edilmiş programlarıyla tercih yapacaklar. Bu sene, üniversitemize %99.8 doluluk oranıyla öğrenci yerleştirdik. Ayrıca YÖK tarafından desteklenen kurumsal akreditasyon sürecinde de ilerliyoruz” açıklamasında bulundu.

DAHA VERİMLİ BİR EĞİTİM

Rektör Yılmaz “Üniversitemiz için İSO 9001 kalite yönetim belgesini almak üzere başvurumuzu yaptık. Bu belge, üniversitede standartlaşmayı sağlayacak. Üniversitemizde 17 fakültemiz, 12 yüksekokulumuz, 35.000 öğrencimiz bulunmaktadır. Ders programlarının güncellenmesi için tüm fakültelere ve yüksekokullara talimat verilmiştir. Bu güncellemelerle piyasaya sürülen daha uygun bir eğitim alacaklar” ifadelerine yer verdi.

SOSYAL TRANSKRİPT HAYATA GEÇTİ

Rektör Yılmaz; “Öğrencilerin sadece akademik başarılarını değil, sosyal ve kişisel yeteneklerini de yaygınlaştırmak istiyoruz. Üniversitemizde ilk kez ders öğrenme dışı ve sosyal transkript belgesi uygulamaları başlatılmıştır. Öğrencilerimizin sosyal bilgileri akademik transkript gibi bir belgeye ekleniyor. YÖK Başkanımızla yaptığımız toplantıda, bu uygulama benzer şekilde, mikro yeterliliklerin değerlendirilmesi planlanıyor” şeklinde konuştu.

UYGULAMALI EĞİTİM,YAPAY ZEKA,SİBER GÜVENLİK

Rektör Yılmaz “Tokat’taki organize sanayi bölgesinde uygulamalı eğitim verebileceğimiz bir meslek yüksekokulu kurma hazırlığındayız. Toyota Otomotiv A.Ş.’den ayrılan hibrit araçlar sayesinde, kapsamlı uygulamalı eğitimin arttırılması. Üniversitemizde yapay zeka, siber güvenlik gibi yeni alanlarda program açma çalışmaları da devam ediyor” açıklamasında bulundu.

BİREYE KATKI SAĞLAMAYI AÇMAÇLIYORUZ

Rektör Yılmaz; “Üniversitemiz hayat boyu öğrenme süreçleri için bireye katkı sağlamayı hedefliyor. Bu yaz, üniversite çalışanlarımızın çocuklarına 30 günlük bir yaz kampı eğitimi düzenlendik. Öğrencilerimiz, laboratuvarlarda, atölyelerde ve spor salonlarında eğitim aldılar ve aileler oldukça memnun kaldılar. Bu çalışmaları sürdürmek ve sürdürülebilirleri hazırlayabilmek için hep birlikte çalışmaya devam etmektedir” dedi.

PROJELERE YOĞUNLAŞTIK

Rektör Yılmaz; “Üniversitelerin aslı işleri projelerini yaymaktır. Üniversiteler proje geliştirmeli ve projelere yoğunlaşmalı. Projelerimizde ise akla sadece fen bilimleri veya sağlık bilimleri gelmemeli; bilim başta olmak üzere tüm alanlarda projeler geliştirilmeli. Ben göreve gelir gelmez bir proje koordine eden kuruluşu kurdum. Projeye yatkın olan, proje deneyimi olan hocalarımızı, deneyimsiz hocalarımızla eşleştirdik ve tüm fakültelerde eğitim verdik. Üniversitemizin teknoloji transferini takip eden motivasyonla geliştirdik. Hiç öğrenci projesi yokken, geçen yıl altmışa yakın öğrenci proje sunumunda bulundu. Ne kadar çok öğrenci proje başvurusunda bulunursa geleceğimiz adına o kadar sevindirici bir gelişme olacaktır” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK MİLLİ TEKNOLOJİ ATÖLYELERİNE DAHİL OLUNDU

Rektör Yılmaz; “Teknofest Koordinatörlüğü kurulduk. Bu koordinatörlüğü kurarak başvurularını arttırmayı hedefledik. Bu yıl başvuruda bulunuldu ve bu alanda ilerleme kaydedil. Yine de bu bağlamda, TÜBİTAK’ın Milli Teknoloji Atölyeleri projesine dahil olduk. Otuz milyonluk bir proje hazırlıyoruz. Şu an binamızın olduğu yerde atölyenin yeri belirlendi ve projesi hazırlandı. Başvuru aşamasındayız. Öğrencilerin projeleri için gerekli malzemeleri BAP bütçesinden sağlayarak Milli Teknoloji Atölyesi’nde bu ihtiyaçları karşılayacağız” dedi.

SOMUT PROJELERİ OLAN BİR ÜNİVERSİTE OLDUK

Rektör Yılmaz; “Göreve geldikten sonra üniversitelerin üretim yapmasını da önemsiyorum. Türkiye’de sadece ticari çalışmalar yapan, laboratuvarda proje geliştiren değil, somut olarak da üretilen bir üniversite olmalıyız. Üniversite olarak “Üreten Üniversite” sloganıyla araçlarımızı bu şekilde geliştirdik ve üç markayı tescil ettirdik. Bunlar: TOGÜ Gastronomi Ekonomisi, TOGÜ Çiftliği ve Hijyen markasıdır. TOGÜ Gastronomi alanında iki yıllık programımız var, ayrıca gastronomi ve mutfak sanatları bölümü bulunuyor. Tokat’ta ekmekle ilgili bir eksiklik olduğuna inandığımız için, başarılı hocalarımızla bir ekmek fırını kurduk. Şu anda her çeşidi üniversitemizde üretiyoruz. Doğalgaz bağlantısı bekliyoruz, yeni ve büyük bir mutfak sunuyoruz. İnşaatı bir yıl sürdü ve tamamladık. Modern bir ekmek üretim tesisini üniversitemize kazandırmış olacağız. Bu süreçte ticari bir amaç gütmüyoruz; amacımız öğrencilerin bir eğitim alarak ekmek yapımını öğrenmeleri ve mezun olduklarında fırınlarda veya diğer işletmelerde çalışabilmelerini sağlamak. Bir diğer projemiz ise TOGÜ Çiftliği. Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz aracılığıyla aldığımız tüm anlaşma ürünleri markalaştırıldı” ifadelerine yer verdi.