YARISI DEVLETTEN BAŞVURAN HERKES ALACAK SADECE 1 KEZ

Düşük gelirli vatandaşların konut

Düşük gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmesi amacıyla hükümet, Konut Hesabı programını yeniledi. Yeni düzenlemeyle, konut hesabı açan vatandaşlar, en az 3 yıl düzenli ödeme yapmaları şartıyla, devletin yüzde 50’ye yakın katkısıyla ev sahibi olma şansına sahip olacak. Bu destek, bir kişinin hayatında yalnızca bir kez ve tek bir konut alımında geçerli olacak. Ayrıca, 18 yaş altındaki kişiler için konut hesabı açılamayacak ve birikimlerin TL cinsinden yapılması zorunlu olacak.
Düşük gelirli vatandaşları ev sahibi yapmayı amaçlayan Konut Hesabı programı, yeni düzenlemelerle tekrar hayata geçiriliyor.
En az 3 yıl süreyle ödeme yapacak vatandaşlara, devlet tarafından yüzde 50’ye kadar katkı sağlanacak.
Tasarruf planı, sadece TL ile yapılabilecek ve birikimlerin dolar, euro veya altın olarak yapılmasına izin verilmeyecek.
Devlet katkısından vazgeçmek isteyenler, yatırdıkları parayı geri alabilecek, ancak katkıdan faydalanamayacak.
Hem dolarizasyonun önüne geçmek hem de düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını amaçlayan projede dolar, avro veya altın gibi birikim çeşitleri kullanılamayacak. Kompakt bir şekilde oluşturulacak sistem ilk önce kamu bankalarından başlayacak ardından isteyen diğer bankaların da katılımıyla devam edecek.

VATANDAŞ BELİRLEYECEK DENDİ
Konut Hesabı tasarruf sisteminin önceki döneminde sadece aylık ve 3 aylık periyotlar ile ödeme seçeneği sunulurken yenilenecek sistemde vatandaş tüm ödeme düzenini kendisi belirleyebilecek.
Ancak yıl içerisinde 4 kezden az para girişi yapılamayacak. Devlet desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşlar en az 3 yıl boyunca Konut Hesabında parasını tutmak zorunda olacak.
Ancak istediği zaman da devlet katkısından vazgeçip yatırdığı parayı geri alabilecek. Henüz proje aşamasında olan çalışmada ilk evini alacak ailelere yüzde 50’nin de üzerinde destekler sunulması öngörülüyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yıl sonuna kadar Konut Hesabı uygulaması Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek